fredag 28 juni 2013

Motion 8 - Internationella styrelsens arbete

Den här motionen handlar om att anta sju dokument som beskriver hur den internationella styrelsen - Governing Board - ska väljas och jobba, och vad styrelsemedlemmarna har för ansvar och vilka attityder, färdigheter och kunskaper som förväntas av dem. Du hittar motionen i sin helhet här.


Förra året röstades en del motioner igenom som handlade om att förändra den internationella strukturen. Läs mer om hur Governing Board ska jobba på vår trustee Annas blogg (OBS! Bli inte förvirrad av att den kallas motion 9, inlägget beskriver alltså en motion från förra året som bifölls, och är inte en motion för i år!)


I och med omstruktureringen kommer nu CISV Internationals styrelse få utökade befogenheter. Det handlar till exempel om hur mycket pengar de kan bestämma över utan att medlemmarna får bestämma, och att ordförande och generalsekreteraren i en krissituation får ta beslut oberoende av resten av styrelsen, om det inte finns tid att sammankalla ett möte.
Det kommer dock alltid finnas möjlighet för medlemmarna att riva upp ett beslut den internationella styrelsen tagit. Detta är inget nytt, men då styrelsens befogenheter har utökats har också medlemmarnas "rättigheter" förtydligats i den nya, uppdaterade arbetsbeskrivningen för den internationella styrelsen. Varje år skall även en skriftlig rapport lämnas ut av styrelsen för medlemmarnas granskning. Rapporten ska bland annat behandla framtida planer.

Kravet på att en majoritet av styrelsen måste ha erfarenhet inom CISV har tagits bort, eftersom erfarenhet är ganska svårdefinierbart. Dock uppmanas de som röstar in medlemmarna i styrelsen att ha i åtanke att gruppen inte bör bli för homogen.
Enligt förändringarna som bifölls på det internationella årsmötet AIM 2012 kommer styrelsen bestå av 9 medlemmar. Varje år kommer tre ledamöter att väljas, och mandatperioden är på tre år. För att deras möten ska vara beslutsmässiga krävs 7 medlemmar närvarande och antalet röster som krävs för att ta ett beslut är konstant 5.
Arbetsbeskrivningen för vår generalsekreterare har setts över och kräver nu mer erfarenhet och uttrycker att internationell erfarenhet är önskvärt. Det faller även på Generalsekreterarens lott att se över om föreningens nya struktur har nya behov och se till att dessa tillfredsställs.


Kändes all detta förvirrande? Räds icke! Transition Team har utlovat en guide i dina rättigheter som medlem, i enklare ordalag än vad som beskrivs i nuläget ;-).


Nu har vi tagit oss igenom den kanske jobbigaste biten - hurra för oss! Det firar vi med en bortglömd, eller nja, snarare aldrig ihågkommen, truddelutt från 1970! http://www.youtube.com/watch?v=ZiI43eaU2ks

Vad tycker du om det här? Hur skulle det påverka oss medlemmar i Sverige? Hur skulle det påverka din lokalförening? Hur skulle det påverka dig? Det är viktigt för oss att få veta vad just du tycker så att vi ska kunna göra ett bra jobb under IJBC och AIM i sommar. Kommentera här, skriv till oss på facebook, maila njr@se.cisv.org, skypea oss eller slå en pling till My 070-658 91 67, Anton 070-720 86 94 eller Oskar 072-316 29 41!

1 kommentar:

Karin Ploen Hultén sa...

Vad bra förklarat!